Her lades en elektrisk Volkswagen med hjelp av en hurtiglader.
Hurtiglading av elbil
Er du nysgjerrig på hvordan du kan lade elbilen din raskt, hva det koster og hvor lang tid det tar? Her får du svar på alt du trenger å vite om hurtiglading av elbil.
Ladestasjon for elbil
Ladestasjoner for elbiler finnes i flere og flere norske hjem, men også på steder hvor du er på farten. Hurtigladere er spesielt nyttige når du trenger en rask oppladning.
Hva er en hurtiglader?
En hurtiglader refererer generelt til en ladestasjon som gir en raskere lading sammenlignet med vanlige ladestasjoner hjemme. Denne typen lader er designet for å gi en betydelig økt ladehastighet, slik at du kan lade elbilen din raskt.
Alle ladere med en ladeeffekt på minst 50 kW (kilowatt) regnes som hurtigladere.
Hurtigladere brukes vanligvis på veistrekninger, bensinstasjoner og offentlige ladepunkter, og de har en relativt høy effekt for å oppnå denne raskere ladehastigheten.
Hvordan hurtiglade elbil?
Hurtiglading av elbil er en enkel prosess som kan gjøres med få trinn. Først og fremst må du finne en ladestasjon i nærheten. Dette kan gjøres ved hjelp av ulike apper og nettsider som viser deg nærmeste ladestasjoner. I mange elbiler finner du også en oversikt i bilens navigasjonssystem. Når du har funnet en hurtigladestasjon, kobler du enkelt den fastmonterte ladekabelen til bilen.
Det er flere måter å starte lading på, avhengig av ladeoperatør. De vanligste metodene inkluderer:
- Ladeoperatørens eller bilens app
- Ladebrikke / ladekort
- Betaling med bankkort
- SMS
- QR-kode
Ladingen starter deretter, og du kan ofte overvåke gjenværende ladetid og ladehastighet i bilens infotainment-system, app eller på hurtigladestasjonens skjerm. Du kan stoppe ladingen enten i bilens infotainment-system, app eller på hurtigladestasjonen. Ladingen stopper automatisk når ønsket ladeprosent er nådd, og det er ingen risiko for å lade batteriet for fullt.
Hva påvirker elbilens ladehastighet?
Elbilens ladehastighet påvirkes av flere faktorer:
- Elbilens ladekurve: Dette er en graf som viser hvordan ladehastigheten endrer seg under ladeprosessen. Noen elbiler har en jevn ladekurve som gir konstant ladehastighet over tid, mens andre kan ha kurver som starter høyt og gir høyest ladeeffekt tidlig, men avtar når batteriet nærmer seg fullt.
- Gjenstående batterinivå: Jo tommere batteriet er når ladingen starter, desto raskere kan det lades opp. Ladingen er vanligvis raskere når batteriet er lavt, men reduseres når det nærmer seg full kapasitet for å beskytte batteriet.
- Ladestasjonens effekt: Dette refererer til hvor mye strøm ladestasjonen kan levere. Hurtigladere har høyere effekt enn vanlige ladestasjoner, og derfor gir de raskere lading. Effekten måles i kilowatt (kW), og jo høyere effekt ladestasjonen har, desto raskere kan du lade elbilen din. Det er ikke farlig å lade på en ladestasjon som kan levere mer effekt enn hva bilen er kapabel til.
- Elbilbatteriets temperatur: Batteriets temperatur påvirker ladehastigheten. For eksempel, hvis batteriet er for kaldt vil ladingen ta lengre tid fordi batteriet må varmes opp først. Moderne elbiler har systemer for batteritemperaturkontroll for å optimalisere ladehastigheten og beskytte batteriet.
Når alle disse faktorene er optimale, oppnås best mulig ladehastighet.
Hvor lang tid tar det å lade elbil med hurtiglader?
En hurtiglader lader minst ti ganger raskere enn en vanlig hjemmelader under optimale forhold.
Ladetiden varierer mellom elbilmodeller på grunn av forskjeller i batterikapasitet og ladehastighet. Likevel streber de fleste elbilprodusentene etter en ladetid på omtrent 30 minutter for å lade fra 10 til 80% batterikapasitet. Dette gjør det praktisk å lade elbilen mens du tar en pause på vei til din destinasjon.
Å lade fra de siste 20 prosentene (fra 80 til 100%) tar vanligvis like lang tid som å lade fra 20 til 80%. Dette skyldes begrensninger i batteriets evne til å motta høy strøm når det er nær fullt.
Hvor mye koster det å lade elbil på hurtiglader?
Prisen for å lade elbilen din på en hurtiglader varierer avhengig av ladeoperatør. Vanligvis betaler du per kilowattime (kWt). Da prisene kan variere fra sted til sted, er det lurt å sjekke prisinformasjonen på ladestasjonen eller i appen før du starter ladingen.
En god praksis er å ha en ladeapp som gir deg informasjon om tilgjengelige ladestasjoner, priser og betalingsmetoder.
Er hurtiglading av elbil skadelig for batteriet?
Moderne elbiler er designet med tanke på batteriets holdbarhet, og hurtiglading i seg selv er ikke skadelig for batteriet. Imidlertid kan hyppig hurtiglading over tid ha en liten innvirkning på batteriets levetid.
For å bevare batteriets levetid anbefales det å bruke hurtiglading når det er nødvendig, men for daglig lading er det mer skånsomt å bruke en vanlig ladestasjon hjemme.
Kan man lade til 100%?
Ja, du kan lade elbilen din til 100%, men det er ikke alltid nødvendig. Mange elbilprodusenter anbefaler å lade til 80-90% for daglig bruk, da dette kan bidra til å forlenge batteriets levetid.
Lading til 100% kan være nyttig når du har lengre reiser foran deg eller når du trenger den fulle batterikapasiteten for spesielle anledninger.
Forskjell på lynlader og en hurtiglader
Noen bruker begrepet lynlader for ladestasjoner med en ladeeffekt på mer enn 150 kW. De fleste nye ladestasjoner som bygges i dag har denne høye ladeeffekten. I denne artikkelen har vi imidlertid brukt begrepet hurtiglader for å enkelt beskrive alle ladere som gir rask lading av elbilen din.
Relaterte artikler
Lader du elbilen din i vanlig stikkontakt? Det er ikke anbefalt av en rekke grunner. I juli 2022 kom det også nye regler for lading av elbil med stikkonakt. Les mer om hvilke regler som gjelder.
Ladebrikke til din elbil er noe som gjør lading på farten enklere. Her får du svar på hvor du får tak i ladebrikke, registrerer den og hvordan du bruker den på ladestasjoner.
Ønsker du god plass, høy bakkeklaring, god oversikt, suverene kjøreegenskaper og lang rekkevidde? Er du i tillegg miljøbevisst og opptatt av sikkerhet? Da vil en SUV-elbil være riktig bil for deg.