Regler for lading av elbil i vanlig stikkontakt
Lader du elbilen din i vanlig stikkontakt? Det er ikke anbefalt av en rekke grunner. I juli 2022 kom det også nye regler for lading av elbil med stikkonakt. Les mer om hvilke regler som gjelder.
Vanlige stikkontakter duger ikke
De fleste elbiler leveres med en Mode 2-kabel som er en kontakt som er tilpasset bilens inntak i den ene enden og en vanlig stikkontakt i den andre. I motsetning til hva mange tror er denne kabelen kun ment til å bruke på reise eller ved nødlading, og ikke til å lade fast med hjemme til daglig.
Dette er Mode 2 og 3
For å kort forklare refererer «Mode 2 og 3» til lademodus - og hvilken grad av sikkerhetstiltak ladingen din har. De refererer altså til to ulike ladestandarder. Ved mode 2 lading brukes en vanlig husholdningskontakt for å lade, mens mode 3 bruker en dedikert ladestasjon
Nye regler for lading av elbil i vanlig stikkontakt
Anbefalingen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er å installere Mode 3 lader, som er en på-vegg-lader med en spesialtilpasset Type-2 kontakt for lading av elbiler.
Fra og med juli 2022 kom det derfor nye regler for lading av elbil som sier at det nå er et krav med ladeboks ved nyinstallasjon for fast elbillading. Dette betyr at det ikke lenger lov til å lade elbilen fast fra en vanlig stikkontakt eller industrikontakt verken hjemme, på hytta eller på jobb. Men det finnes noen unntak fra regelverket NEK 400.
Dersom installasjonen eller oppgraderingen for fast lading ble utført før 1. juli 2022, kan du fortsatt bruke vanlig stikkontakt, forutsatt at disse tidligere reglene er oppfylt:
- En dedikert kurs og stikkontakt for elbilen.
- Maksimal ladestrøm på 10 ampere, tilsvarende en ladeeffekt på 2,3 kW.
- Bruk av en jordfeilbryter type B og overspenningsvern.
- Alltid koble fra ladekabelen fra bilen først etter fullført lading.
- Heng ladekabelen på en krok for å unngå belastning på stikkontakten.
Nødlading er også fortsatt lov
De nye retningslinjene for lading gjelder kun der du lader fast til daglig. Dette betyr at du fortsatt har lov til å «nødlade» hos en venn ved behov selv om det ikke finnes en dedikert elbillader der. Men vær oppmerksom på stikkontakten mens du lader, da det kan oppstå varmeutvikling.
Risiko ved lading av elbilen i stikkontakt
Jevnlig lading av elbil i vanlig stikkontakt kan føre til at det går varmegang i kontakten, og i verste fall kan det oppstå en brann. Det mange ikke er klar over er at hvis man ikke har en separat kurs til ladepunktet, kan det begynne å brenne andre steder der kabelen er lagt - ikke i garasjen. Skjøter på kabelen i koblingsbokser er spesielt utsatt. Manglende samsvar med kravene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) føre til at forsikringen din blir redusert i tilfelle brann.
Vi anbefaler alltid å bruke en ladeboks. Les mer fordelene.
Andre ulemper ved å lade elbilen via vanlig stikkontakt
I tillegg til sikkerhetsrisikoene er det andre ulemper ved å lade elbilen via vanlig stikkontakt:
- Vanlige stikkontakter er ikke konstruert for å tåle høy belastning over lengre tid.
- Ladeeffekten er lav, noe som resulterer i lengre ladetider.
- Daglig bruk av en ladekabel (Mode 2) kan føre til slitasje på forbindelsen mellom kabelen og støpselet.
- Varme og i verste fall brann kan oppstå andre steder enn i stikkontakten, som for eksempel i kabler og koblingsbokser mellom sikringsskapet og stikkontakten.
Lade elbilen med skjøteledning er farlig praksis
Selv om det kan være fristende å bruke en skjøteledning hvis ladekabelen er for kort, er dette en risikabel praksis. Bruk av skjøteledninger øker faren for elektrisk sjokk, isolasjonsskader, kortslutninger og overbelastning. Derfor skal ikke skjøteledninger benyttes for å lade elbilen.
En dedikert ladeboks (mode 3) sørger for trygg og effektiv lading av elbilen
For en trygg og effektiv ladeopplevelse, er det sterkt anbefalt å investere i en dedikert ladeboks som oppfyller de nødvendige sikkerhetsstandardene. Det er flere fordeler ved å velge mode 3 ladestasjon:
- Du kan lade raskere fordi ladestasjonen lar deg utnytte bilens ladekapasitet.
- Ladestasjoner som fast installeres tilpasses til det ditt sikringsskap kan bære av belastning. Dette gjør ladingen pålitelig og forutsigbar.
- Du lader sikrere fordi ladestasjonen oppfyller normen for lading av kjøretøy. Den kobles til en dedikert kurs og har riktig dimensjonert sikring. Ved eventuelle feil gir ladestasjonen beskjed (indikator).
- Med den rette ladeinfrastrukturen kan du sikre en pålitelig, rask og sikker lading av din elbil. En ladestasjon hjemme kan dessuten øke verdien på boligen din.
Ofte stilte spørsmål rundt lading av elbil med stikkontakt
Relaterte artikler
Ladebrikke til din elbil er noe som gjør lading på farten enklere. Her får du svar på hvor du får tak i ladebrikke, registrerer den og hvordan du bruker den på ladestasjoner.
Ønsker du god plass, høy bakkeklaring, god oversikt, suverene kjøreegenskaper og lang rekkevidde? Er du i tillegg miljøbevisst og opptatt av sikkerhet? Da vil en SUV-elbil være riktig bil for deg.
Er du nysgjerrig på hvordan du kan lade elbilen din raskt, hva det koster og hvor lang tid det tar? Her får du svar på alt du trenger å vite om hurtiglading av elbil.