Robert Rincon Haug er instruktør ved Møller Bil Skolen. Han er tidligere mekaniker og vet hvor viktig det er med utplassering før læretiden.
Morgendagens fagfolk på besøk
Som en av bilbransjens største på lærlinger er det mange ungdommer som ønsker seg en fot innenfor Møller Bil. Interessen for de populære læringplassene er stor.
Elevene invitert til besøk hos Møller Bil
Møterommet til Møller Bil-forhandleren på Nesttun i Bergen fylles opp av nysgjerrige elever fra Os videregående skole. Vanligvis reiser Møller Bil Skolens instruktør, Robert Rincon Haug, rundt til skolene, men i dag er elevene invitert hit for å se og høre om alle mulighetene som lærling i Møller Bil. Det tar ikke lang tid før han fanger elevenes oppmerksomhet.
- Mange bilforhandlere og bilverksteder som oss er i disse dager på jakt etter elever og motsatt. Få dere raskest mulig en utplasseringsplass. Da finner begge parter fort ut om kjemien stemmer, forteller instruktør Robert til elevene.
Utplassering er første steg på veien til en lærlingplass for alle som går yrkesfag. Læretiden er to år og totalt er det cirka 150 lærlinger hos Møller Bil til enhver tid. Hvert år går andreårslærlingene opp til fagbrev.
Møller Bil Skolen tilbyr lærlingene seks fagretninger
Dagens besøk består av elever som alle går på teknologi- og industrifag – bedre kjent som TIP. Til felles for de alle er at de elsker å skru, er motorinteresserte og ser for seg en framtid som bilmekaniker. Bilfaget lette kjøretøy, som fagretningen heter, er en av seks som Møller Bil Skolen tilbyr. De andre er bilskadefaget, billakkererfaget, reservedelsfaget, salg og service samt hjulutrustningsfaget.
- Vi er på jakt etter motiverte lærlinger, personer som tar initiativ, spør og har lyst til å lære. Rett holdning er veldig viktig for oss når vi skal fylle lærlingplassene, forteller Robert som tar med elevene videre til verkstedet.
Nikola, Torstein og Jonas er tre av elevene som besøkte Møller Bil-forhandleren. De er alle begeistret for Møller Bil Skolen.
Imponert over verkstedet hos Møller Bil
Jonas, Nikola og Torstein er tre av elevene i klassen som nå skuer utover verkstedet hvor det jobber titalls ansatte – mange av dem lærlinger.
- Jeg visste ikke at verkstedet var så stort. Det er utrolig mange biler som går inn og ut her, og alt virker veldig ryddig og fint, forteller Jonas som vil søke om utplassering med en gang.
Nikola har allerede sikret seg noen ukers utplassering hos Møller Bil.
- Det er store forhold, men det jobber mange fine mennesker her og miljøet er bra. Man får god oppfølging og det betyr mye, forteller hun.
Torstein er raskt ute med å skryte av Roberts presentasjon.
- Førsteinntrykket er at dette er en organisert og ryddig plass. Det gjør arbeidsplassen bedre og man kan jobbe mer effektivt. De satser virkelig på lærlinger og det viser den lave strykprosenten, sier Torstein som planlegger å søke utplassering.
Skolen anbefaler store bedrifter
- Vi tar med elevene ut til bedriftene fordi det er best, forteller elevenes lærer Frode World før han fortsetter.
- De får sett mer og de får en større forståelse for helheten. I dag er vi innom kantinen, administrasjon, verkstedet, delelageret og salgsavdelingen. Vi anbefaler elevene å velge en stor bedrift som Møller Bil for best mulig opplæring og forståelse for helheten.
Frode Wold er lærer ved Os videregående skole og glad for at elevene får komme på besøk.
Det gode samarbeidet mellom Møller Bil Skolen og skolene har vart i mange år og er viktig for å lykkes.
- Vi har tidligere elever her som har tatt fagbrev, vi har læringer her nå og snart elever på utplassering. Det er vinn-vinn for begge parter og jeg prater jevnlig med Robert og servicemarkedssjefene. Kommunikasjonen er åpen og ærlig. Vi har et flott samarbeid, forteller Frode som nå sammen med Møller Bil skal forvandle elevenes hobby til karriere.
Drømmer om læreplass
Besøket går mot slutten. Elevene har vært innom alle avdelinger på Nesttun.
Nikola drømmer om å få en lærlingplass neste år hos Møller Bil som bilmekaniker, ta fagbrev for å så begynne på billakkererfaget for enda mer kompetanse. Torstein og Jonas tror også de kan trives som lærling her og ser stor verdi av kursene man blir tilbudt etter fagbrevet er innkassert.
En annen oppside er belønningen som venter alle som tar fagbrev og får fast jobb hos Møller Bil.
- Vi tar med alle som får fast ansettelse til den legendariske racerbanen Nürburgring. Her får de være gjestemekaniker for Møller Bil Motorsport som konkurrerer i en av de gjeveste klassene. Det er en vanvittig opplevelse, forklarer Robert som er med som guide på turene.
Elevene stilte mange gode spørsmål underveis som Robert svarer på. Her står de inne på verkstedet.
De ni elevene er skjønt enige om at Møller Bil er et svært spennende sted å ta læretiden i det de forsvinner ut døren og tilbake til skolebenken i noen måneder før de skal på utplassering.
Relaterte artikler
Som instruktør hos Møller Bil Skolen brenner Oda Marie Johannesen for at lærlingene skal få trygge rammer, og samtidig mulighet til å utfordre seg selv. Hun startet nemlig selv som lærling i Møller-konsernet for 11 år siden, og ønsker at lærlingene hun nå har ansvar for skal få en like god start på arbeidslivet.
Møller Bil ønsker å utvikle folk og forretning på en bærekraftig måte. For å kunne utvikle fremtidens fageksperter i morgen, satser vi på unge mennesker i dag. Gjennom Møller Bil Skolen er det mange lærlinger som avlegger fagprøve i biltekniske fagområder og deretter tilbys de fleste fast jobb i Møller Bil.
- Mangfold og forskjeller bidrar til rikere diskusjoner og mer læring, sier Sara Lyngholm Odden som er salgs- og markedssjef hos Møller Bil Stavanger. Sammen med daglig leder, Jan Olav Fikstvedt, og dyktige kollegaer jobber de aktivt med å gjøre ulikhetene seg imellom til styrke.